40 éves a LUX együttes

1969-ben alakult meg Debrecenben a Lux együttes. A város akkori zenei életében új színfoltként jelent meg különleges hangzásvilágával, melynek meghatározó eleme volt a hangszeres virtuozitás és az igényes mondanivaló. A debreceni fiatalok körében a zenekar hamar népszerűvé vált. A klubok, ahol a Lux rendszeresen fellépett, közösségformáló erővel bírtak.

Az alapító tagok: Tikász Sándor - basszusgitár, Pikó Sándor - dob, Felkai Miklós - gitár. Pikó Sándor és Tikász Sándor az évek során fiatal tehetséges zenészekkel kiegészítve vezették tovább az együttest. Hazai és külföldi fellépéseiket mindig nagy érdeklődés kísérte a közönség és a zenész szakma részéről egyaránt, melyet a megszerzett elismerések, díjak bizonyítanak. A '70-es években országos pop-rock fesztiválokon aratták sikereiket, ahol a zsűri "Aranydiplomával" jutalmazta produkcióikat, majd 1978-ban az "Év együttese" kitüntető cím elnyerése koronázta a sorozatot.

Image
Image
A negyven év során változatos stílusokban alkottak, a világ adott időszakának legjobb zenei irányvonalait követve. Sajátos stílusukkal újítóként jártak élen a hazai könnyűzenei életben. Pályájuk kezdetének a progresszív rockzene volt a meghatározója, a '70-es évek végén a jazz-rock irányába haladtak. Nagy sikerrel vettek részt a Debreceni Jazz Napokon. A '80-as évek közepére elkészítették monumentális rock-szvitjüket "Atlantisz" címmel. Előadásában az Unió Mozgásszín és a debreceni Maróthy Kórusból alakult kamarakórus vett részt, valamint Oláh Tibor fotóművész diaporámás vetítése tette színesebbé a koncerteket. Számos rádiófelvétel után a '90-es évek elején jelenhetett meg első lemezük, mely addigi pályafutásuk legjobb slágereit tartalmazta. Az ezredforduló végén a Lux együttes a magyar népzenei gyökerek felé fordult, és a Szeredás népzenei együttessel kiegészülve alkotta meg "Ethnosphera" című albumát. 1999-ben az együttes munkáját Debrecen városa Csokonai Díjjal jutalmazta.   
A zenekar a városhoz mindig hűséges maradt, a csábító karrierlehetőségek ellenére sem hagyta el Debrecent. A tagok részt vettek Debrecen kulturális arculatának formálásában, polgári foglalkozásuk mellett, öntevékeny módon. A Lux együttes volt az egyik alapítója a város meghatározó kulturális csoportjait összefogó Pódium Műhely Egyesületnek. Az egyesület célja komplex debreceni produkciók létrehozása volt. Alapító tagjai a Lux mellett a Vojtina Bábszínház, az Unió Mozgásszín, és Oláh Tibor fotóművész voltak.
Tagok  (jelenlegi felállás):
 
Tikász Sándor - szóló/basszus kétnyakú gitár, vokál

Felkai Miklós - szóló/basszus kétnyakú gitár, vokál

Pikó Sándor - dobok, szájharmonika

Makranczy Béla - ének

 

Díjak, elismerések:

Aranydiploma országos pop-rock fesztiválokon - 1975, 1976, 1978

Az "Év együttese" kitüntető cím           - 1978.
Debrecen város Csokonai Díja              - 1999.
Debrecen város Pro Urbe Díja               - 2010.

Megalakulásuk negyvenedik évfordulója közeledtével újra összeálltak a Lux alapító tagjai, hogy megvalósítsák régi álmukat. A két gitáros két szóló/basszus kétnyakú gitárt készíttetett, melyekkel egy színpadon - egyedülállóként a világon - egymással felváltva, illetve egyszerre szerepelhetnek szóló és basszusgitárosként. Ez a felállás különleges lehetőséget biztosít számukra zenei mondandójuk kifejezésében. Nemzetközi szinten is ritka, hogy egy zenekar negyven évig folyamatosan működik. Évfordulónk alkalmából nagyszabású koncerttel örvendeztettük meg a közönséget, melyről DVD is készült és új lemez megvalósításán munkálkodunk.

Image
Image